zwanger

Een bevalling is zonder enige twijfel een van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven. De meeste vrouwen die zwanger zijn leven dan ook de hele zwangerschap naar deze bevalling toe. Of de dag van het bevallen er echt eentje is om naar uit te kijken valt natuurlijk over te discussiĆ«ren, maar de voorbereidingen erop zijn in ieder geval niet gering. Bij het voorbereiden op de bevaldag hoort ook het opstellen van een sterk geboorteplan. In dit geboorteplan – ook wel bevalplan genoemd – geeft je aan hoe je graag zou willen dat de bevalling verloopt. En ook al valt een bevalling uiteraard nooit helemaal te plannen, toch is het handig dat je dit geboorteplan maakt. Het belang hiervan wordt hieronder verder (en puntsgewijs) uitgelegd.

zwanger

De redenen van het maken van een geboorteplan op een rijtje

Om deze redenen is het altijd aan te raden een geboorteplan te maken en in papieren versie erbij te hebben bij de bevalling:

  • Het maken van dit plan bestaat veelal uit het beantwoorden van een aantal vragen. Door deze vragen te beantwoorden krijg je een beter beeld wat je mogelijk te wachten staat bij een bevalling.
  • Beantwoord je de vragen met je partner, dan krijgt hij ook meer kennis over wat er komen gaat.
  • Tijdens je bevalling zullen de verloskundige en eventuele andere aanwezigen weten welke aspecten jij belangrijk vindt en hoe er moet worden gehandeld. 
  • Mocht je bevalling dusdanig lang duren dat er een wisseling van personeel plaatsvindt, dan worden zij via je geboorteplan razendsnel op de hoogte gebracht van jouw wensen en voorkeuren.
  • Als je tijdens je bevalling niet meer de energie hebt om beslissingen te nemen, dan kunnen aantekeningen in het geboorteplan de doorslag geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *