Op het gebied van elektrisch gereedschap wordt de haakse slijper veel geprezen vanwege de veelzijdigheid, maar moet het veiligheidsaspect niet uit het oog verloren worden. Het onbelaste toerental bedraagt gemiddeld 10.000 omwentelingen per minuut en ligt het wat lager voor uitvoeringen met een accu. Bij verkeerd gebruik is de kans op ongelukken groot en moeten wat basisregels altijd in acht genomen worden. Het maakt daarbij niet uit welke werkzaamheden er met de haakse slijper verricht zullen worden.

Kies voor de juiste schijf

Het kiezen van de juiste schijf vormt de basis voor het veilig werken met een haakse slijper. Er moet daarbij gelet worden op het soort materiaal dat bewerkt zal worden, de te verrichten handelingen, maar ook de toerental classificatie van de schijf, de diameter en zelfs de vervaldatum. Alle benodigde informatie is op de schijf zelf vermeld en kan er bij twijfel altijd naar meer informatie worden gevraagd. Met de juiste schijf eenmaal op de haakse slijper geplaatst, is het dan tijd om aan de slag te gaan. De beschermkap die er op elke haakse slijper te vinden is, mag nooit verwijderd worden, ook niet wanneer het belemmerend werkt op het zicht. De kap zorgt er namelijk voor dat bij het afbreken van de schijf tijdens het werken, de rondvliegende stukken zoveel als mogelijk van de gebruiker af worden geleidt.

Een veiligheidsbril mag nooit ontbreken

Rondvliegende stukken als gevolg van het hoge toerental van een haakse slijper vormen het grootste gevaar en moet ondanks de beschermkap ook een veiligheidsbril worden gedragen. Loszittend vuil of ander materiaal moet zoveel als mogelijk eerst verwijderd worden. Een veiligheidshandschoen en gehoorbescherming maken het compleet. Om te voorkomen dat de haakse slijper wegschiet tijdens het werken, moeten beide handen gebruikt worden om het vast te houden. Het werkstuk dient ook goed vastgezet te worden. Controleer altijd of de aan/uit knop wel automatisch naar de uit-positie springt en wordt de haakse slijper altijd eerst aangemaakt voordat de schijf tegen het materiaal wordt gelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *